top of page

Hoe motiveer je kinderen om (thuis) te lezen?

Waarom is lezen belangrijk?

Jonge lezers zullen zelden zelf nieuwe boeken kopen. Dat betekent dat ouder(s)/verzorger(s), leerkrachten en bibliotheekmedewerkers grote invloed hebben op het leesgedrag van de kinderen (van Coillie, 2007). 

​

Het voorlezen is een belangrijke taak van de ouder(s)/verzorger(s). Wanneer een leescultuur thuis ontbreekt kan een kind al vroeg op achterstand raken (Walta, 2020). Goede lezers zullen steeds beter gaan lezen en zwakke lezers zullen steeds meer achterop raken. Dit Mattheus-effect kan als volgt verklaard worden: Als de ontwikkeling van woordenschat een positieve invloed heeft op begrijpend lezen en lezen zelf heel erg bevorderlijk is voor de groei van de woordenschat (die dan weer zorgt voor effectief lezen) dan hebben we de cruciale factor te pakken die leidt tot beter lezen (Mooren et al., 2015). 

​

Er is onderzocht op welke manier leerlingen het beste nieuwe woorden leren lezen. Kinderboeken en tijdschriften bieden veel meer nieuwe woorden dan tv-programma's en gesprekken. 

​

Wat betekent dat in de praktijk?

Dat betekent dat we kinderen mooie boeken moeten laten ontdekken, hun veel kansen moeten geven op stilleesmomenten maar ook voorleesmomenten, en boeken aanreiken met een rijke verbeelding en woordenschat (van Coillie, 2007).

​

Dit betekent ook dat we zelf het goede voorbeeld moeten geven. Doordat kinderen ouders zien lezen, er boeken aanwezig zijn en door samen met het kind naar een bibliotheek of boekhandel te gaan raken kinderen op een natuurlijke manier vertrouwd met boeken en met het plezier van lezen. 

Maar ook door voor te lezen en te praten over boeken kunnen hebben ouder(s)/verzorger(s) invloed op de leesontwikkeling van een kind. 

​

Mag ik in mijn eigen taal lezen?

Ja, graag zelfs! Taalwetenschappers hebben onderzocht hoe belangrijk de thuistaal is voor de taalontwikkeling van kinderen. Lang werd beweerd dat NT2 leerlingen zoveel mogelijk Nederlands moesten spreken, ook thuis. Toch is het als ouder belangrijk om in eigen taal voor te lezen, ook al is dat niet Nederlands. Wanneer een ouder de Nederlandse taal nog niet goed kan, vormt dit zelfs een belemmering voor het kind.  Door in eigen taal voor te lezen vergroot je het leesplezier en de taalvaardigheid van kinderen. Het voorlezen op deze manier zorgt ook voor erkenning van de eigen taal en cultuur (Beljaards, 2022).  

bottom of page